Včelařství
Nabídka našich medů / Co víme o medu / Jak vzniká med
Aktuální nabídka našich medů
MED KVĚTOVÝ
hmotnost 960 g, v nabídce také menší gramáže
200 Kč
MED PASTOVANÝ
hmotnost 960 g, v nabídce také menší gramáže
210 Kč
MED LIPOVÝ
hmotnost 960 g, v nabídce také menší gramáže
220 Kč
MED LESNÍ
hmotnost 960 g, v nabídce také menší gramáže
vyprodáno
Bližsí informace o dostupnosti a objednávky volejte 724 838 791 nebo navštivte náš
Co víme o medu
Med je jeden z nejúžasnějších a nejsladších darů Země. Sladký lék na cukrovku, alergie, kůži, vnější poranění, srdeční problémy, depresi, špatné trávení aj.
Obsahuje vápník,
hořčík, draslík, síru, sodík, chlorid, železo, měď, jód a zinek,
fosfor, vitamíny A, C, B (B1, B2, B6, B12), D, K a E. Dále cholin a
vitamín B, který je nezbytný pro zdraví mozku, srdce a dokonalou opravu buněčných membrán.
Je zdrojem bílkovin (vyšší obsah bílkovin má med nektarový - květový) a aminokyselin, pylu, éterických olejů atd. Má antivirové, antibakteriální, a antiparazitní účinky, poskytuje velmi silnou antioxidační ochranu, má antimutagenní, protinádorové a protizánětlivé vlastnosti.
Pro léčení některých potíží se může smíchat se skořicí. Své zázračné vlastnosti si uchovává
pouze tepelně nezpracovaný - ne více než 42°C.
Nejsnadnější způsob léčby medem je, vložíte-li jej na lžičce přímo do úst.
Jak vlastně vzniká med?
Med máme od včel - ale jak vzniká? Jak to ty včely dělají?
1. Sbírání nektaru
Med vzniká z nektaru (sesbírané sladké šťávy květin), nebo z medovice (ze stromů). Včela nasaje nektar či medovici do medového váčku. Medový váček je od žaludku oddělen chlopní, takže je zaručeno, že nemůže dojít k natrávení.
2. Předání sladiny mladším
Včela přiletí k úlu a tam předá "náklad" nektaru či medovice sosákem mladší včele (každá včela má svoji úlohu), takto je sladina několikrát spolknuta a vyvrhnuta, každá včela tím přidá i enzymy a aminokyseliny ze svých žláz a zároveň dochází k odpařování vody. Když je tímto procesem "med" dostatečně zahuštěn (asi na cca 30 % vody) je uložen do šestihranné včelí buňky.
3. Odpařování
K odpařování dochází také z důvodu vysoké teploty v úle, kde je kolem 35 °C. Máváním křídel včel je vytvářen neustálý proud vzduchu, který odvádí přebytečnou vodu česnem z úlu ven. Když dosáhne vlhkost medu kolem 17 % vlhkosti, je v buňkách zavíčkován = zakonzervován. Včely dokáží nektar vysušit ze 70 % na 17 %.
4. Proč to včely a rostliny dělají?
Včely ukládají med pro přežití v průběhu zimy. Průměrné včelstvo spotřebuje za zimu asi 15 - 20 kg medu. Během celého roku je to pak 70 kg medu. Včelař včelám odebere okolo 20 - 70 kg medu, proto se před zimou včely zakrmují cukerným roztokem.